Evenementen...

We hebben 3 gasten online

  Stoere dijken en weidse polders

  Fietsen langs streekproducten in de Bommelerwaard (ca 50 km)

 

Onderstaande routebeschrijving van de fietsroute langs streekproducten door de Bommelerwaard begint aan de Waaldijk in Rossum. De route loopt rond dus u kunt op ieder gewenst punt opstappen. Er is ook een folder uitgebracht met de routebeschrijving, een overzichtskaart en informatie van alle deelnemende bedrijven. Deze is te verkrijgen bij alle deelnemende bedrijven, maar ook te downloaden als pdf.

Wilt u een fiets huren, dan kan dat bij:

*Bike Totaal Juijn Burg. Van Randwijckstraat 10, 5328 AT Rossum, tel. 0418 - 663456

Geopend op di. - do. 9.00u - 18.00u, vr. 9.00u - 20.00u en za. 9.00u - 16.00u

*Regardz Hotel Zaltbommel, Hogeweg 75, 5301 LK Zaltbommel, tel. 0418-575025, 
  www.regardz.nl .


Routebeschrijving

1. Ga tegenover restaurant De Gouden Molen (Kloosterdijk) omhoog de dijk op en neem boven het fietspad linksaf richting Hurwenen (Waaldijk). De Waal stroomt aan uw rechterhand. Links naast de dijk passeert u het Lingebos en grote fruitboomgaarden.

2. U rijdt Rossum uit en volgt de dijk onder de hoogspanningsmasten door. In de mast direct links naast de dijk zijn drie ooievaarshorsten te zien.

U rijdt langs het dorp Hurwenen. Blijf de Waaldijk volgen, langs Eetcafé D’n Hoek en dan met een bocht naar links. Rechts stond in de vorige eeuw steenfabriek de Lagewaard. Van de oude steenoven heeft men de schoorsteen laten staan als monument, samen met een gedenksteen. Bovenop ziet u een ooievaarshorst.

3. Bij de volgende bocht passeert u het Huis te Hurwenen. Blijf de Waaldijk volgen. Voorbij de veeroosters rijdt u over een stuk nieuwe dijk. Deze is zo aangelegd dat het water in natuurgebied de Hurwenense Uiterwaarden zijn gang kan gaan en het dorp en de dijkhuisjes aan de oude dijk toch worden beschermd. Voorbij een volgend veerooster rijdt u de bebouwde kom van Hurwenen uit. Verderop ziet u rechts aan de horizon de grote brug bij Zaltbommel liggen. U rijdt nu langs De Hurwenense Kil, een oude, afgesneden rivierarm met rietzomen en oeverbossen. ’s Zomers kleuren grote hoeveelheden gele plomp het wateroppervlak geel – een prachtig gezicht.

4. De dijk lijkt recht op de kerktoren van Zaltbommel af te stevenen. Hier, bij een lantaarnpaal met straatnaambordjes (Waaldijk, Jannestraat en Meiweg) en een bankje, verlaat u de dijk en gaat de Meiweg in.

 Alternatieve route door Zaltbommel:

a. Voor een bezoek aan Zaltbommel blijft u de Waaldijk volgen. U rijdt langs de Hurwenense Kil. Na een scherpe bocht naar links heeft u mooi uitzicht over de Waal. U rijdt de dijk helemaal af, het fietspad voegt zich bij weg en u gaat de spoorbrug onderdoor en vervolgens de snelweg. U blijft de weg volgen en rijdt zo de oude vestingstad Zaltbommel binnen. De Waalbandijk gaat hier over in de Oenselsestraat.

b.  Aan het einde van de straat gaat u rechtsaf de Kerkstraat in. De doorgaande weg draait naar links de Gasthuisstraat in en deze leidt naar de markt. Op de markt zijn diverse winkels en terrasjes. In het oude Stadhuis van Zaltbommel vindt u het Toeristisch en Recreatief InformatiePunt (TRIP).

c. Om weer aan te sluiten bij de route rijdt u de markt over de Gamerschestraat in die naar de haven van Zaltbommel leidt. Hier slaat u links af de Steenweg in. Bij de derde rotonde, bij de watertoren, steekt u de provinciale weg over en gaat meteen rechts, bocht naar links en op de kruising rechtsaf de Middelsteeg op. U gaat de eerste links de Weitjesweg op en aan het einde rechtsaf de Krangstraat op. Na de kruising met de Kleinestraat / Dorpsstraat gaat de Krangstraat over in de Molenstraat. Vervolg de Molenstraat en ga de vierde weg linksaf. Op de kruising gaat u rechtsaf, Hoogveldweg.

U bent nu weer op de fietsroute bij punt 8

 

5. Aan het einde van de Meiweg linksaf voor de provinciale weg langs. Meteen weer rechtsaf de drukke weg oversteken en de Middelweg op.

6. U rijdt nu dwars door de polder met aan uw rechterhand uitzicht op het bedrijventerrein van Zaltbommel. Einde Middelweg rechtsaf, de Veilingweg op. Rechtdoor (kruising Schoofbandweg) en onder het viaduct door. Op de kruising linksaf het spoor over, Zaltbommel in, en linksaf langs het spoor (Van Voordenpark/Viaductweg). De weg gaat meteen de bebouwde kom van Zaltbommel weer uit en onder het viaduct door met een bocht naar rechts. De weg met bochten volgen richting A2 en via de brug de snelweg over.

7. Onder aan de brug rechtdoor, de kruising (Steenweg) oversteken. De Viaductweg blijven volgen (richting Kerkwijk) langs een wegversmalling en een hoogstamkersenboomgaard.

Op een driesprong met bankjes en een oude witte handwijzer rechtsaf, de Sarskampseweg op. Volgende kruising linksaf, Hoogveldweg.

8. In Kerkwijk voor de 13e eeuwse kerk linksaf, de Aalderwijksestraat op. Voorbij het plein meteen rechtsaf (Akkerstraat) voor Aardbeienteler en Imkerij de Weert.

9. Terug op de Aalderwijksestraat deze uitrijden. Einde linksaf Kerkwijksekade. Vervolgens weer rechtsaf de Viaductweg op. TIP: let op dit deel van de route eens op de vele weidevogels!

U passeert het bord van de gemeente Maasdriel en een bruggetje de Wetering over (gaat over in Veldweg), met hierna rechts IJsboerderij De Schoonheuvel met terras en kanoverhuur.

10. Bij het verlaten van de ijsboerderij rechtsaf Veldweg vervolgen. Op het kruispunt gaat u rechtdoor, u rijdt nog steeds op de Veldweg. Links op de kruising ziet u een boerderij op een terp. (Voelt u wel wat voor een gezellig potje boerengolf of wilt u de kinderen even laten spelen in een maïsdoolhof, dan kunt u op de kruising rechtsaf, Achterdijk.)

Bij de volgende kruising gaat u rechtsaf de Beemdensweg op en even later links de Hooiweg in. U ziet aan uw rechterhand het biologische varkensbedrijf van Fam. Van den Bogert. Bij goed weer lopen de zeugen in de wei achter de stallen. Eerste weg rechts Mezenweg in. Aan de voorkant van het varkensbedrijf is een weitje waarin een zeug met biggen loopt (niet in de winter). Hier kunt u op een bankje van de varkens en het uitzicht op kasteel Ammersoyen genieten.

11. U rijdt verder op de Mezenweg tussen appel- en perenbomen. Let rechts eens op het uitzicht op kasteel Ammersoyen, dat prachtig vanachter de fruitbomen opdoemt. Einde weg rechtsaf, Middelingenseweg op. Meteen aan uw linkerhand vindt u de boomgaard van biologisch fruitbedrijf De Sterregaard. Zij zijn gespecialiseerd in Oudhollandse vruchtrassen zoals de sterappel, de notarisappel en de kweepeer. Verder teelt men walnoten, kersen, pruimen en druiven. Het is mogelijk hier te overnachten in een grote, volledig ingerichte woonwagen. Ook kan men hier een heerlijke fles vruchtensap kopen.

12. De Middelingenseweg vervolgen, op de voorrangskruising rechtsaf, het fietspad langs de Ammerzodenseweg op. Doorrijden tot de rand van Ammerzoden. Net voorbij tuincentrum Eliassen (linkerkant van de weg) gaat u rechtsaf de Achterstraat in. Links passeert u het kasteel en verderop enkele voetbalvelden. De kruising met de Gaardenweg rechtdoor oversteken, de Achterstraat gaat hier over in de Wordragensestraat. U kunt op de kruising links afslaan om even het kasteel te bezoeken.

Kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden, tel. 073 - 5949582, www.mooigelderland.nl,
Geopend apr-okt di.-vr. 11-17 uur, za.-zo.13-17 uur, nov-mrt alleen wo. 13-17 uur, rondleidingen elk heel uur (16 uur de laatste)

13. Op de Wordragensestraat de kruising met de Zandweg oversteken en door Wordragen. Net voor dekruising bij een witte villa met blauwe garagedeur (goed opletten!) linksaf een schelpenpad op, het Sijsenbos in. De provinciale weg oversteken en schuin links het pad weer oppakken. Pad volgen langs de wetering, bruggetje oversteken en aan de andere kant van de sloot doorfietsen. Langs klein gemaal en over bruggetje. Doorrijden tot de provinciale weg, links af en direct oversteken. Linksaf en na 20 m naar rechts ‘Kraaienpad’ in, weer verder over een schelpenpad. Aan het eind rijdt u recht op Slot Well af, hier rechtsaf en bij de straat linksaf (Heust).

14. Sla op de kruising rechtsaf het dorp Well in, Dorpstraat, en passeer de kerk. De Dorpstraat gaat over in Maaijenstraat, met aan de linkerkant voetbalvelden. Recht voor u, op de splitsing van wegen, ziet u biologische boerderij ´Schuttershof´. Hier worden koeien en varkens op biologische wijze gehouden. In de boerderijwinkel zijn diverse producten uit de streek te koop.

15. Volg de weg met een bocht richting de dijk (nog steeds Maaijenstraat). Ga bovenaan linksaf de Wellsedijk op en volg de dijk langs Eetcafé ’t Wellse Veerhuis, dat prachtig aan de Maas ligt. Links ligt na 500 m slot Well (niet te bezoeken, particulier bezit). Blijf de dijk volgen in een lange bocht rondom een mooi begroeid wiel heen. Een dergelijke kolk is een overblijfsel van een dijkdoorbraak. Zoals hier goed te zien werd de nieuwe dijk vaak keurig om het geslagen gat heengeleid.

Verder de dijk blijven volgen, op de splitsing rechts houden, langs het bord verboden inrijden voor vrachtverkeer. Verderop passeert u Restaurant 't Oude veerhuis (te Ammerzoden) en een kleine jachthaven.

16. Nog steeds de Maasdijk blijven volgen, langs een bord doodlopende weg en een bord fietsrouteknooppunt 97. Op de dijk komt u enkele obstakels tegen in de vorm van veehekken. Deze gaat u door, de dijk is toegankelijk voor fietsers.

Aan de overkant van de Maas doemen markante roodstenen gebouwen op. Het zijn de nieuwe ‘woonkastelen’ van bouwproject Haverleij bij het dorpje Engelen.

Aan de rand van Hedel passeert u de Hondsneststraat en verderop kruist u de Molenstraat. Blijf de Maasdijk volgen, met nu rechts zicht op de Maasbrug. Aan het einde rechtsaf, Blankensteijn, onder het viaduct door en met een bocht naar links (aan linkerhand Gemeentewerf, verderop Pr. Beatrixstraat). Direct rechtsaf de Maasdijk op. Links ziet u water: het nieuwe wiel. Even verderop, net voor de spoorwegovergang, passeert u palingrestaurant De Nieuwe Wiel. Rechtdoor het spoor over, de Maasdijk blijven volgen rondom een klein wiel. U rijdt de bebouwde kom van Hedel uit. Rechts ziet u aan de overzijde van de Maas het Maasfront (moderne woonwijk) van Den Bosch liggen.

U rijdt op de A2 af met aan uw linkerhand fruitboomgaarden en aan uw rechterhand een zandafgraving met baggerschuiten. Ga onder de A2 door (tunnel) en linksaf Hamstraat op (blauwe schuur). Kruising rechtdoor, Hamstraat volgen.

17. Einde rechts Sellikstraat. Na 100 m links aanhouden: Poel, deze gaat over in Voorstraat. Velddriel is een typisch voorbeeld van lintbebouwing. Voor u is de kerktoren zichtbaar. In het hart van het dorp passeert u dorpshuis De Boxhof. Verderop vindt u rechts Meester klompenmaker Frans van Kuijk, met een mooie grote klomp buiten. Hier staat altijd de koffie klaar en is plek voor een sanitaire stop.

18. U vervolgt uw weg over de Voorstraat. Einde rechtsaf, fietspad langs de drukke Wordenseweg op (langs Boerenbond). In Kerkdriel op de splitsing linksaf, richting centrum (Kerkstraat). Rijd deze straat helemaal uit. U komt onder meer langs een rotonde met kunstwerken, het gemeentehuis van Maasdriel, het oude, gezellig uitziende dorpsplein en de grote N.H.-kerk.

19. Op het einde linksaf de Maasbandijk op (eventueel kunt u rechts afslaan voor natuurgebied De Zandmeren). Langs de dijk ligt rechts een oude molen, welhaast onherkenbaar gemoderniseerd. Verderop ligt Café ’t Veerhuis met een terras aan de Dode Maas. Aan de overzijde ligt Alem.

Na Watersportcentrum en Camping Maaszicht (met volière) rechtsaf, Wilgenpas. Voorbij Sporthal De Kreek rechtsaf het fietspad op (Berm). Het fietspad gaat dwars tussen de golfterreinen door. Aan het eind van de golfgreen ligt links Café De Bommelsestoep aan de dijk en kort daarna passeert u het watergemaal Dijkgraaf Stuvers.

20. Aan het eind van de dijk linksaf het fietspad volgen, na 100 meter gaat u rechtsaf de Meiweg in, na 500 meter gaat u links, hier vindt u Landwinkel De Overscharen met boerenterras, (toiletgelegenheid aanwezig).

Na uw bezoek fietst u terug door de Hogeweg tot de Van Heemstraweg (400 meter),hier gaat u rechtsaf richting de grote rotonde.

21. Op de rotonde gaat u rechtdoor richting Alem voor een bezoek aan landelijk museum ´t Schuurke. Fiets rechtsaf het dorp in (St. Odradastraat), langs de kerk naar het museum.

22. Na bezoek weer terug fietsen naar de rotonde.

Neem nu de 2e afslag rechts, richting Rossum. Volg de Burgemeester van Randwijckstraat, Rossum in. Aan uw rechterhand ligt SMD Transporten, meteen hierna rechtsaf de Koningstraat in. Deze uitrijden. Op het eind bij de oude pomp rechtsaf, Kerkstraat. De weg omhoog; linksaf de Maasdijk op. Volg de dijk voorbij de oude kerk van Rossum. Om de bocht is rechts in de verte de sluis St. Andries te zien.

Enkele momenten later bent u weer terug bij het beginpunt aan de Waaldijk. Hier kunt op het terras van De Gouden Molen uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje. 

 


 

  
JoomlaTheme.net